Önzetlenül adunk?

Önzetlenül adunk?

Miért? Ez a legkézenfekvőbb kérdés, ha valakinek mesélünk a szivboladom.hu-ról. Miért csinál valaki, csak úgy, magánemberként egy ilyen oldalt? Miért tesz bele időt, energiát, pénzt…?

Egyszer valahol azt hallottam, hogy nincs olyan, hogy „önzetlen jó cselekedet”, mert azért adunk, hogy jól érezzük magunkat miatta, és akkor tulajdonképpen a saját boldogságunk volt a végcél, ergo ez nem önzetlen. Ha jobban belegondolok, ez tulajdonképpen igaz is. A valódi kérdés viszont szerintem nem az, hogy ez így van-e, hanem hogy ez baj-e? Baj lenne, hogy boldogságra törekszünk?

Gondoljunk csak bele: az egész, minket körülvevő világ tele van azzal az üzenettel, hogy hogyan lehetsz boldogabb? Az kézenfekvő, hogy a reklámok erről szólnak, a tárgyak és élmények halmozására való buzdításnak ez a lényegi üzenete. De hát nem ugyanerről szólnak a spirituális megközelítések is? Hát persze, hogy a boldogságra törekszik mindenki, mi másra törekedne?

Mi, a szivboladom.hu kezdeményezés megálmodói és megvalósítói éppen erre szeretnénk felhívni a figyelmet: a valódi boldogságot nem abból nyered, hogy mind többet és többet birtokolsz, hanem hogy megosztod, amid van. A vásárlással, vagyonszerzéssel sosem tudsz eltelni, mert mindig többet fogsz akarni. Ezek csak pillanatnyi örömet szereznek, amikor viszont megosztod, amid van, az egy olyan lélekemelő cselekedet, ami a hosszú távú boldogsághoz vezet. Szerintünk.

Csak egyet tudunk tenni: minél többeket arra buzdítani, hogy próbálják ki, milyen érzés őszintén, szívből adni. És ahogy majd egyre többen csatlakoznak ehhez a kezdeményezéshez, ez szépen lassan kihat majd az emberek egyéb cselekedeteire is. És akkor már arról beszélhetünk majd, hogy egy pozitív változás indulhat el az egész társadalmunkban.

Hát, ezért.

Related Articles